Tortura

Ce este tortura? Auzisem recent un psiholog facand referire la tortura ca fiind un comportament antisocial. Asa ca am ajuns de la a ma documenta despre tortura, la a ma informa vizavi de comportamentul antisocial, dar am revenit. Astfel am concluzionat ca suntem penibili cand numim pe cineva antisocial doar pentru ca nu vrea sa bea un suc cu restul oamenilor. E mai degraba dezinteresat, cat impotriva lor. Am gasit si eu la randul meu de multe ori mai interesanta o carte decat compania cuiva, dar tind sa cred ca nu sunt antisociala, ci ca persoana in cauza prezinta pentru mine prea putin interes social.  In sfarsit…nu stiu in ce masura as vorbi despre practica numita tortura daca as continua sa vorbesc despre comportamentul antisocial, desi legatura intre cele doua exista si e chiar o legatura stransa.

Prin urmare, am ramas cu intrebarea legata de cat de mizantrop trebuie sa fii incat sa practici voluntar tortura. De fapt, o dilema mai veche de a mea e legata de neuronul pereche al mizantropului.

Glasgow Smile                                                                                      Machiaj + efecte speciale: Sascha Mein

”Tortura este o suferință psihică sau fizică intenționată, sistematică și sălbatică săvârșită de una sau mai multe persoane acționând în numele unor ordine, cu scopul de a forța anumite persoane să dezvăluie informații, să facă confesiuni sau pentru alte motive. Această definiție a fost dată de Asociația medicală mondială, în Declarația de la Tokyo privind tortura și tratamentele degradante, din 1975, la care și România este astăzi parte.”

Definitia este o sursa wikipedia, dar eu am ramas blocata la sintagma ”sau pentru alte motive”. Tortura mi-a atras atentia mai putin ca practica, cat ca si scop. De ce torturam? Am facut o mica paralela cu lumea vecinilor/animalelor, pe care ii renegam ca si semeni pe motiv ca ne simtit prea frumosi/inteligenti pentru o astfel de comparatie si cred ca pot sa spun ca suntem singurele fiinte pentru care tortura este o placere, o sursa de divertisment. Nu stiu…poate nu am suficiente informatii, dar ma indoiesc ca albinele ar cumpara bilete la o lupta intre gladiatori. Insa noua atat de mult ne place sa vedem violenta, incat punem si saracele necuvantatoare in ring.

M-am gandit si la filmele documentand viata animalelor si tacticile lor de prada, insa chinuirea victimei era o treapta necesara in omorarea acesteia. Ori tortura tocmai moartea victimei nu vizeaza. Tortionarul va cauta mereu metode prin care victima sa sufere cat mai acut si cat mai mult. Si totusi tortionarul nu-si consuma mai niciodata victima. Ironic sau nu, el se ghiftuieste inainte de ”spectacol” tocmai ca piramida lui Maslow sa nu interfere cu placerea lui sadica (ma gandesc ca e greu sa fii sadic cand ti-e foame).  Iar cazurile de canibalism sunt foarte rare, desi conform sintagmei ”esti ceea ce mananci” canibalul ar fi singurul om autentic.

Ai spune totusi de pisica care isi chinuie soricelul inainte de a-l consuma. Legat de asta, auzisem de o ipoteza conform careia adrenalina ar indulci sangele. Mi-e greu sa inghit ipoteze fara sa le pricep. M-am interesat si am aflat ca adrenalina favorizeaza sinteza glucozei, glucoza fiind o substanta organica dulce, iar adrenalina un hormon secretat in sange. Argument aprobat! Prin urmare, nici pisica nu chinuie de dragul de a chinui, ci pentru o masa mai delicioasa.

Ai sa mai spui apoi ca persoana predispusa spre tortura este totusi o persoana cu probleme psihice, in timp ce animalul nu poate avea probleme psihice. Sincer, nici eu nu gasesc plauzibil un psihiatru pentru animale. Daca maine animalul meu de companie ar prezenta o agresivitate atipica, evident, tot unui veterinar m-as adresa ca si atunci cand avea probleme cu stomacul, iar acesta ar constata probabil o turbare, turbarea fiind cauzata de un virus. La fel se intampla uneori si cu oamenii, doar ca cei mai multi au proasta inspiratie de a-i duce la biserica in loc de spital, urmand apoi tehnici de asa-zisa exorcizare.

Legat tot de tortionar, am remarcat ca in gasirea vinovatilor in majoritatea cazurilor de tortura, eventual chiar crima, primii suspecti sunt persoanele cu care victima a intretinut relatii sexuale. Se incearca astfel contactarea ultimilor iubiti/iubite, gelozia fiind aparent la baza multor crime. E destul de ironic sau trist ca ceea ce ar trebui sa fie un sentiment cu cele mai bune intentii se transforma ulterior in cea mai patologica stare.

Am mentionat ca nu ma preocupa atat de mult practica torturii, cat motivele ei, insa e greu de ignorat istoria metodelor de a chinui o fiinta vie. Aceste metode sunt de cele mai multe ori o combinatie intre o minte inginereasca/medicala si una patologica. Tortura e astfel poate cel mai tragic mod in care iti poti folosi inteligenta.

Sunt prea multe tehnici pentru a le enumera aici si in plus, nu incerc sa fac din acest post o sursa informationala, ci o scurta analiza (profana). Am ales sa exemplific tactica Glasgow Smile, care isi are originile in Glasgow (Irlanda) si e poate printre cele mai sugestive tactici vizavi de ideea de divertisment al tortionarului. Victima este in mod ironic invitata sa zambeasca alaturi de asupritor – un zambet mare si larg si pentru totdeauna.

”There’s a reason for which there’s professional wrestling, but no professional cuddling” – Lee Camp

Reclame

One response to “Tortura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: