Monstruleţul comunist

Comunismul, aparent, a plecat odata cu Ceausescu, dar a lasat in urma, in aproape fiecare regiune a tarii, cate un monstrulet. Constructii mari, pe care nu le intelegem tocmai pentru ca nu cunoastem procesele tehnologice carora le erau destinate, par a face parte din geografia Romaniei.

Le observam din masina sau locuim chiar in preajma lor, aceste combinate se aseamana cu monstruleti, avand o culoare incerta, prea multe tevi pentru estetica noastra si o rugina ce atesta vechimea lor. Candva, furnizau locuri de munca practicantilor de stahanovism sau o motivatie celor care vroiau sa devina ingineri chimisti. Astazi insa, par inutile din moment ce nu mai sunt capabile sa polueze. Avem o economie care nu poate sustine o poluare la scara mare, iar ecologisti sunt indignati de monopolul lor.

Combinatul de celuloza din Suceava nu mai functioneaza nici el de ceva vreme, dar acest monstrulet comunist, rasarit prin 1962, m-a marcat olfactiv. Desi nu treceam decat cu autobuzul prin fata combinatului, imi pregateam mereu batista cu o statie inainte. Fiind copil, nu toleram mirosul neplacut si imi manifestam de fiecare data neplacerea de a trece prin fata sa. Nu constientizam ca eram si eu la randul meu, mai mult sau mai putin vizibil, un alt monstrulet. Parintii mei sunt mama, tata si monstruletul comunist.

Industrializarea fortata si-a pus amprenta si asupra arborelui genealogic.

Monstruletul a copilarit cu mine, cu noi. Am mancat inghetata impreuna, apoi a plecat.

Monstruletul naste monstruleti.

Refuzam sau nu sa admitem, ne asemanam cu monstruletul comunist. Suntem cenusii, bolnavi fara sa stim sau ipohondrii. Poluam si suntem poluati.

Dar in final, noi vom constitui cea mai valoroasa materie prima (petrol) pentru a satisface tendintele manimaliste ale urmatorilor consumatori de plastic.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: